Türkiye’de 19 serbest bölge var. Serbest bölgelerin birçok avantajı bulunuyor. Firmalarımız bu avantajları tam olarak bilmiyor. Ülkemizde binlerce firma serbest bölgelerin avantajlarından yararlanarak dış ticaret yapıyor ve para kazanıyor.
BAZ Girişim olarak bu yazımızda, firmalarımız için serbest bölgede faaliyet göstermeye ilişkin detayları ele alıyoruz.
Serbest Bölgede Neden Faaliyet Göstermeliyim?
Türkiye’de üretim yapan yerli veya yabancı sermayeli bir firmaysanız, ihracata başlamak veya ihracat hedeflerinizi büyütmek istiyorsanız Serbest Bölgelerde faaliyet göstermek rekabet gücünüzü artırır ve hedeflerinize ulaşmanızı sağlar.
Türkiye Serbest Bölgelerindeki işletmelere sunulan avantajlar aşağıdaki gibidir.
- vergi avantajları,
- Bölgelerin lojistik konumlarının getirileri,
- gümrük kolaylıkları,
- esnek mevzuat düzenlemeleri.
Bu düzenlemeler serbest bölgede faaliyet gösteren işletmelerin üretim ve ihracat faaliyetlerini daha verimli yürütmesini sağlar. Böylece firmalar uluslararası pazarlara daha kolay erişim sağlar. Serbest bölgelerde bulunan modern altyapı ve teknolojik olanaklar uluslararası ticareti kolaylaştırır.
Serbest Bölgede Nasıl Şirket Kurabilirim?
Serbest bölgede yerli veya yabancı bir şirketin şubesini açabilirsiniz. Ayrıca, bir şirketi sıfırdan yeniden kurmanız mümkündür.
Serbest Bölge Faaliyet Ruhsatı Nasıl Alınır?
Serbest bölgede faaliyet ruhsatı alarak işlemlere faaliyete başlayabilirsiniz. Serbest Bölge kullanıcısı, Faaliyet Ruhsatı alan ve bölgede belli bir işyeri bulunan gerçek veya tüzel kişiyi tanımlar.
Faaliyet ruhsatı almak için içinde yer almak istediğiniz Serbest Bölgenin, Ticaret Bakanlığı Serbest Bölge Müdürlüğü’ne başvuru yapmanız gerekir. Sonraki aşamada Bölge Müdürlüğü başvurunuzu Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğüne iletir.
Bundan sonraki aşamada ise Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü başvurunuzu uygun görür. Bölgede yer kiralamanız ve üst yapı devralmanızla Faaliyet Ruhsatınız düzenlenir ve kullanıcı sıfatı kazanırsınız.
Faaliyet Ruhsatımın Süresi Ne Kadar Olacak?
Üretim faaliyet ruhsatı alan kiracı kullanıcılar için süre 20 yıl, üst yapı devir ve satın alan yatırımcı kullanıcılar için 45 yıldır.
Üretim Faaliyet Ruhsatı İle Neler Yapabilirim?
Üretim ve üretimde kullanılan ham madde ve ara maddelerin alım-satımı, depolanması, markalanması, ambalajlanması, etiketlenmesini yapabilirsiniz.
Faaliyet Ruhsatı Başvuru Süreci Uzun Sürüyor mu?
Faaliyet ruhsatı başvurusu yapmadan önce aşağıdaki hususları incelemeniz faydalı olacaktır. Gerekmesi durumunda Bölge Müdürlüklerinden veya bölgeyi işleten kurumlardan bilgi alabilirsiniz.
- faaliyet göstermek istediğiniz Serbest Bölge’nin sizin üretim alanınıza uygun olup olmadığı,
- yer ve üst yapı durumu,
- kiralama veya satın alma bedelleri.
Şirketinizce doğrudan veya bu konuda uzman bir danışmanla yeterli bilgiye sahip olduktan sonra doğru bir şekilde yapılan başvuru çok kısa süre içinde sonuçlandırılmaktadır. Ticaret Bakanlığı Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü ve ilgili Bölge Müdürlükleri başvuruları inceleyip sonuçlandırır.