Portekiz’de Şirket Kurmak ve İhracat Yapmak

Portekiz’de şirket kurmak ve ihracat yapmak, son yıllarda birçok girişimcinin aklına gelen bir düşüncedir. Türk girişimciler, Portekiz’i iş yapmak ve yatırım yapmak için ideal bir yer olarak görmektedir. Girişimcilerimiz Portekiz’de şirket kurmak sürecini araştırmaktadır.

Portekiz’in dış ticaret politikası ve uygulamaları

1986 yılında Avrupa Birliği’ne (AB) tam üye olan Portekiz, AB’nin ortak ticaret politikasını benimsemiştir. Ayrıca Portekiz, AB üyesi olmayan ülkelerden ithal edilen ürünler için de AB’nin ortak gümrük tarifelerini uygulamaktadır. Portekiz, AB ile ticaret yapmak isteyen ülkeler için TARIC ve Acess2Market gibi veri tabanlarına erişim sağlamaktadır.

Portekiz’in ekonomik yapısı ve göstergeleri

Portekiz, 2023 yılında 212,6 milyar dolarlık GSYİH, 2,4 milyon dolarlık kişi başına düşen gelir ve %6,5’lik işsizlik oranı ile AB’nin ortalamanın altında bir ekonomik performans sergilemiştir. Bununla beraber Portekiz, 2023 yılında 95,8 milyar dolarlık ihracat ve 103,4 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmiştir. Portekiz’in en önemli ticaret ortakları AB ülkeleri, ABD, Çin ve Türkiye’dir.

Portekiz pazarına girişte dikkat edilmesi gereken hususlar

Portekiz’de şirket kurmak isteyen firmalar, AB üyesi olması nedeniyle ortak ticaret politikasına uyum sağlamalıdır. Ürün güvenliği, teknik standartlar, menşe kuralları, gümrük prosedürleri, vergiler gibi konularda bilgi sahibi olunmalıdır. Portekiz pazarında rekabet için, ürün kalitesi ve fiyat çok önemlidir. Bununla birlikte dağıtım kanalları, tanıtım faaliyetleri, müşteri ilişkileri gibi faktörler de önem taşımaktadır.

Portekiz pazarında fırsat yaratacak sektörler nelerdir?

Portekiz pazarında, enerji, yenilenebilir enerji, çevre, ulaştırma, turizm, sağlık, eğitim, bilişim, tekstil, gıda, otomotiv, makine, kimya, kozmetik, mobilya, inşaat malzemeleri gibi sektörlerde fırsatlar bulunmaktadır. Diğer yandan bu sektörlerde, Türk firmalarının ürün ve hizmetleri Portekiz pazarında talep görebilmektedir.

Portekiz’de şirket kurulunca devlet desteği var mı?

Yurtdışında şirket veya şube kurulunca Ticaret Bakanlığı tarafından devlet desteği verilmektedir. Şirket veya ülkemizde kayıtlı bir şirketin şubesini kurarken ülkemizdeki şirketin daha önce kurulmuş olmasına dikkat edin. Markanızın da ilk kaydının Türkiye’de olması önemli. Desteklerden yararlanmanız için organik bağ tesisinin kurulması önemli. İki ülkedeki ortakların olabildiğince aynı olmasına ve şirketin çoğunluğunun Türk firmanın ortaklarında bulunmasına dikkat edin. Portekiz’e ilişkin destek oranı yüzde 50 olarak belirlenmiştir. Diğer birçok ayrıntıya ilişkin BAZ Girişim’den ücretsiz danışmanlık alabilirsiniz.

BAZ Girişim’le küresel pazarları kazanmak isterseniz bize ulaşın. Ücretsiz İhracat Check Up hizmetimizden yararlanın.

Portekiz’de Şirket Kurmak ve İhracat Yapmak
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak şunları kabul etmiş olursunuz: Veri Koruma Politikası.
Daha Fazla Bilgi Al