Uluslararası Ticaret ve Ticari Sözleşmeler

BAZ Girişim olarak bu haftaki yazımızda sizler için Milletlerarası Ticari Sözleşme Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gereken Hususları özetledik.

Uluslararası ticaret kısaca dünya ülkeleri arasında yapılan mal, hizmet ve ürün değişimi olarak tanımlanabilir. Farklı iş, kültür ve disiplinlerinden gelen insanların yaptığı anlaşmalarda çeşitli anlaşmazlıkların ortaya çıkması bir hayli normaldir. Bu anlaşmazlıkların meydana gelmemesi veya olabildiğince hızlı çözümlenmesi için de detaylı hazırlanmış bir sözleşme şarttır. 

Öncelikle tarafların müzakere esnasında ne istediklerini açık bir şekilde ifade etmeleri önemlidir. Anlaşmanın konusu olan malın/hizmetin ne zaman, nerede teslim edileceği, sözleşmenin hangi para birimi üzerinden gerçekleştirileceği, hangi ülkenin mahkemelerinin yetkili olacağı gibi hususlar ticari sözleşmenin temel yapı taşlarıdır.

Şablon Sözleşme Kullanabilir Miyim?

Milletlerarası sözleşmeyi hazırlarken taraflar sözleşmenin tamamını kendileri hazırlayabilecekleri gibi şablon sözleşmeler üzerinden de ilerleyebilir. Genellikle tecrübesiz olan kişilerin şablon sözleşme üzerinden gitmeyi tercih ettikleri görülmektedir. Milletlerarası kuruluşlarca hazırlanan bu sözleşmelerin kullanılması her zaman tarafların beklentilerine cevap vermeyebilir. Tarafların farklı hukuk sistemlerinden gelmesi ve iş kültürlerinin değişiklik göstermesi bu sözleşmelerin kullanılabilirliğini sınırlamaktadır. Bu sebeple standart sözleşmelerin çeşitli müzakereler sonucu istenilen hale getirilmesi veya tarafların tamamen kendilerine özgü bir sözleşme hazırlamaları ticari hayatta daha efektif sonuçlar doğuracaktır.

Tarafların sözleşme hazırlama esnasında riski minimuma indirmeye çalışması ve kendi menfaatlerini ön planda tutma isteği oldukça doğaldır fakat bu esnada karşı tarafın da aynı beklentilerde olduğu unutulmamalıdır. Buna uygun olarak müzakere esnasında ortak bir dil üzerinden tarafların hukuk sistemleri, ihtiyaçları ve ülkeler arasındaki ticaret anlaşmaları göz önünde tutularak sözleşme hazırlanmalıdır.

Ticari Müzakerelerde Niyet Mektubunun Yeri Nedir?

Müzakere süreci esnasında tarafların sözleşme yapma isteğini açık bir şekilde belirtmesinin yollarından birisi niyet mektubudur. Yargıtay içtihadı gereğince niyet mektubu bağlayıcı kabul edilmemekle beraber tarafların bağlanma iradesini ayrıntılı bir şekilde gösteren belgedir. Niyet mektubu gönderen taraf bu mektup ile sözleşme kurma isteğini yazılı şekilde beyan etmiş olur. Hazırlanan niyet mektubunda sözleşmenin amacı, kapsamı, uyuşmazlık çözüm yolları, vb. bilgiler yer almalıdır.

Müzakelerde Öne Çıkan Diğer Belgeler ve Hususlar Nelerdir?

Süreç sırasında gündeme gelebilecek diğer belgeler ise toplantı tutanakları, gizlilik sözleşmesi, masraf paylaşım sözleşmesi ve anlaşma mutabakatı olarak belirtilebilir. Tarafların farklı koşullar belirtmesi halinde bu belgeler çoğalabilecektir.

Müzakere süreci sonunda sözleşme tutanağı hazırlanmış olur. Taraflar arasındaki ticari ilişkinin açık ve anlaşılır şekilde ilerleyebilmesi için sözleşme tutanağında bazı temel hususlar bulunmalıdır. İlk olarak tarafların adresleri ve iletişim bilgileri, sözleşmenin yapıldığı yer ve tarih doğru şekilde yazılmalıdır. Daha sonrasında sözleşmede yer alan tanımların açıklamaları yapılmalı bu tanımlarda ne kastedildiği yazılmalıdır. Bunun yanı sıra sözleşmenin dili de belirtilmesi gereken önemli hususlardan biridir. Bu noktada karışıklık yaşanmaması adına müzakere dili ile sözleşme dilinin aynı olması tavsiye edilir.

Milletlerarası ticaret sözleşmelerinin geneli her iki tarafa borç yükleyen anlaşmalardır. Bu sebeple borcun ifa yeri, zamanı, ifa edilecek borcun para mı yoksa edim borcu mu olduğu sözleşmede yer alması gereken hususlardır. Taraf borcunun edim borcu olması halinde hasarın intikali net bir şekilde belirtilmelidir. İfa edilecek borcun para olması halinde ise sözleşme bedeli tespit edilirken taraflara yüklenen ek yükümlülükler de göz önünde tutularak bir bedel belirlenmelidir.

Tüm bunlarla beraber gözetim sorumluluğu, cezai sorumluluk, taşıma ve ambalajlama, mücbir sebep hali, uygulanacak hukuk ve uyuşmazlık çözümüne dair maddeler de sözleşmede yer alması gereken hususlar arasındadır. Tüm bunların yer aldığı bir sözleşmenin tarafların kendileri tarafından hazırlanması şablon bir sözleşme kullanmalarına kıyasla her iki taraf için de daha tatmin edici bir sonuç doğuracaktır.

Ticari Sözleşme Danışmanlığı BAZ Girişim’de.

Özellikle uluslararası ticarete yeni başlayan kişiler için tüm bu hususların düzenlenmesi zor ve kafa karıştırıcı olabilmektedir. Bu noktada alanında uzman kişilerden destek alınması kişilerin daha sonradan hak kaybına uğramamaları açısından önemlidir.

Siz de uluslararası alanda ticari anlaşmalar yapmaya başlayıp kendinize küresel ticaret pazarında bir yer edinmek istiyorsanız BAZ Girişim ile iletişime geçebilir, dış ticaret danışmanlığı alanında uzman ekibimizden destek alabilirsiniz.

Uluslararası Ticaret ve Ticari Sözleşmeler
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak şunları kabul etmiş olursunuz: Veri Koruma Politikası.
Daha Fazla Bilgi Al