Danışmanlığını yaptığımız firmalar için geçen hafta 5 günlük Irak seyahatinde idik. Öncesinde Irak ile ilgili olarak birçok yapıyla görüşme gerçekleştirdik.

Irak’ın Türkiye İhracatındaki Yeri

Irak ülkemizin en önemli üçüncü ihracat pazarı. Hemen her sektörde ihracat yaptığımız bir pazar.

Seyahatimizin ilk durağı Bağdat’tı. Bağdat hala savaş yorgunu. Ticaret, tırlarımızın Kuzey Irak Bölgesinden aşağıya geçilmesine izin verilmemesi nedeniyle kısıtlanmış durumda. Vize uygulamalarındaki zorluklar da firmalarımız için önemli sorunlar çıkarıyor.

Ticaret genel olarak Irak Bölgesel Kürt Yönetimi üzerinden ilerliyor. Firmalarımız Zaho’da ve Erbil’de tuttukları depolar üzerinden satışlarını gerçekleştiriyor.

Irak’ın Demografik Bakımdan Durumu

Gelir eşitsizliği ülkede çok fazla. Aynı zamanda büyük altyapı açıkları var. Elektrik, su, kanalizasyon modern görünümlü kısımda bile büyük problem.

Irak’ın nüfusu 44 milyon. Bunun 7 milyon civarı Kürt bölgesinde yaşıyor. Kişi başı gelir 5.000 dolar civarı. Petro-devletlerde yaşanan duruma benzer şekilde yaşam ülkemize nazaran biraz pahalı.

Irak’a İhracatın Sektörler Bazında Değerlendirilmesi

Mobilyada kar marjları 10 yıl önce 0 iken, günümüzde bu marjlar ‘lara kadar düşmüş durumda.

Tekstil ve hazır giyimde Irak pazarında hemen her kesime satacak kadar güçlüyüz. İtalyan firmalar kısmen rakibimiz diyebiliriz.

Kozmetik sektöründe renkli kozmetikte Flormar, koku sektöründe ise DP Parfüm, Eyfel gibi firmalarımız var. Bu alanda çok açık olduğu göze çarpıyor.

Erbil’de Türkiye etkisi yüksek iken Süleymaniye’de İran’ın etkisi daha fazla.

Eğitim sektöründe büyük fırsatlar var. Bu fırsatları çok boyutlu değerlendirmek gerekiyor.

İnşaat malzemeleri ve jeneratör başlı başına güzel bir pazar. Türk firmaların yanı sıra ABD’li ve Alman firmaların jeneratör sektöründe etkinliği göze çarpıyor.

Irak Tarım Sektörü

Birleşik Arap Emirlikleri büyük ölçekli araziler kiralayarak tarım yapmaya başlamış durumda. Tarım makineleri ihracatında bazı zorluklarla karşılaşsak da bu sorunlar aşılmaz değil.

Sevk Öncesi Gözetim Uygulamaları Sürüyor

Sevk öncesi gözetim uygulamaları Irak’a ihracatta devam ediyor. Tır başına ürünün mahiyetine göre 500 ila 3.500 Dolar maliyetle karşılaşmak olası.

Siz de BAZ Girişim’in uzmanlarına ulaşın, ihracat yolculuğunuzu bilinir ve yapılır kılalım.

Irak’ın Türkiye İhracatındaki Yeri
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak şunları kabul etmiş olursunuz: Veri Koruma Politikası.
Daha Fazla Bilgi Al