E-İhracatta Ana Pazarlar ve Fırsatlar: Küresel İş Dünyasında Büyümek

İhracat Mentorunuz BAZ Girişim olarak bu yazımızda, ihracatta ana pazarlar hakkında birkaç örnek ve bu pazarların fırsatlarından bahsettik.

Günümüzün uluslararası ekonomisinde, işletmelerin çoğu için ihracat büyük önem arz etmekte. Şirketlere yeni pazarlar keşfetme, büyüme potansiyelini artırma ve rekabet avantajı elde etme fırsatı sunan ihracat doğru pazarda yapıldığı takdirde şirketlerin çokça kar etmesini sağlamakta. İhracatta başarılı olmak için ise ana pazarları anlamak ve bu pazarlardaki fırsatları değerlendirmek hayati öneme sahip. Bu yazımızda önem taşıyan dört ana pazara değineceğiz.

1) Amerika

Amerika olarak adlandırılan pazar temel  olarak  Kuzey Amerika bölgesini kapsamaktadır. Dünya ekonomisinde önemli bir rol oynayan bir pazar olan Amerika özellikle dünyanın en büyük ekonomisine sahip olmasıyla ihracatçılar için cazip hale gelmektedir. 

2020 yılı itibariyle 331 milyon nüfusa sahip olan bölgede tüketici talepleri ve ihtiyaçlarına odaklanan ürünler için büyük bir potansiyel bulunmaktadır.

E-ihracat için her bir hedef bölgenin kendine özgü gümrük sınırlamaları bulunmaktadır. ABD’de bu sınır, 800 ABD Dolarıdır. Gümrük limitinin bu kadar yüksek olması, ABD’yi diğer pazarlara kıyasla daha cazip bir pazar haline dönüştürmektedir.

Alım gücünün yüksek olmasıyla beraber genç nüfusun da fazla olması ABD’yi aktif bir pazar haline getirmektedir. E-ticaretin toplam ticaret içindeki payının her yıl arttığı ülkede artış hızından pay almak ihracatçıların izlediği yollardan biridir.

ABD pazarında satış yapmak isteyen ihracatçıların dikkat etmesi gereken bölgeye has birkaç husus bulunmakta. Bunlardan ilki bölgede Snapchat ve Instagram adlı uygulamaların satış için oldukça etkili kullanıldığı. Genç nüfusun yoğun olması sebebi ile bu platformlarda yapılan pazarlama çalışmaları satışları oldukça etkilemektedir. İkinci olarak, Amerika pazarındaki müşterileri alışveriş deneyiminden vazgeçiren en önemli unsurun ek kargo bedelleri olması. Bu hususlara dikkat edilmesi ihracatçıların satışlarında daha hızlı ivme yakalayabilmeleri için önemli olarak görülmektedir.

2) Avrupa Birliği 

Avrupa Birliği (AB), dünyanın en büyük tek pazarıdır ve yüksek gelir düzeyine sahip olan birçok üyesi bulunur.2020 yılı itibariyle 514 milyon nüfusa sahip olan bölgede ihracat yapmak, geniş bir tüketici tabanına erişim sağlama ve farklı sektörlerdeki avantajlı ticaret anlaşmalarından yararlanma fırsatı sunmaktadır.

Pazarda sağlık, teknoloji, otomotiv gibi sektörlerde talep yüksektir ve bu alanlarda faaliyet gösteren ihracatçılar için büyük potansiyeller sunmaktadır. AB’ye gönderilecek ürünlerde 22 Euro gümrük muafiyet tutarı bulunmaktadır yani 22 Euro altındaki ürünlerden KDV alınmamaktadır.

İngiltere’nin AB’den ayrılması ile beraber pazarda en geniş payı Almanya almıştır. Almanya’dan sonra ikinci sırada Fransa gelmektedir.

AB tüketicisinin sınır ötesi alışverişleri tercih etmesinin temel nedeni fiyat konusudur. Daha sonraki önemli faktör ise, AB’de bulunması zor ama yurtdışından temin edilebilen ürünlerdir. Dolayısıyla özgün olan ve pazarda bulunmayan ürünlerin ihracatı çok daha kolay gerçekleşmektedir. AB pazarı tüketicilerinin alışveriş deneyimleri esnasında en dikkat ettiği unsur teslimat süreleridir. Türkiye bölgeye olan konumu itibariyle avantajlıdır. Online platformlardan alışverişi genel olarak 25-50 yaş arası gerçekleştirmekle beraber pazar tüketicilerinin sepet tutarları yüksek olmasıyla dikkat çekmektedir.

3) İngiltere

Avrupa’nın en büyük pazarı olan İngiltere, 141.3 milyar dolarlık e- ticaret hacmi ve toplam perakende sektörünün büyüklüğü ile bölgenin önemli pazarlarından biridir. Avrupa Birliğinden ayrılması ile bağımsız pazar haline gelen ülke Türkiye ile birtakım gümrük anlaşmalarına sahiptir. Tüketicilerin AB pazarı ile benzerlik gösterdiği pazarda Amazon önemli bir pazaryeri olmakla birlikte Visa önemli bir ödeme yöntemidir.

4) CIS Bölgesi

Bağımsız Devletler Topluluğu olarak anılan bu bölgede Rusya, Ukrayna ve Kazakistan önde gelen pazarlardır. Diğer ülkeler ise Belarus, Azerbaycan, Ermenistan ve Özbekistan’dır.

Son yıllarda çift haneli büyüme oranı gözlenen bu bölgede, ülkelere göre en çok tüketim yapılan sektörler değişiklik göstermektedir. Kazakistan’da ağırlıklı olarak giyim ve ayakkabı, Ukrayna’da ise elektronik grubu tüketimde önde gelmektedir.

Bölge tüketicilerinin alışveriş deneyimleri esnasında en çok dikkat ettikleri husus Rusça alışveriş yapma imkanlarının bulunmasıdır. İngilizce bilme oranının düşük olduğu bölgede kullanıcılar Rusça alışveriş yapabildikleri platformlara yönelmektedirler.

CIS bölgesi kapsamında Rusya’yı detaylıca incelemenin önemli olduğu kanısındayız bu sebeple Rusya pazarını aşağıda detaylı şekilde ele aldık.

  • Rusya

2020 yılı itibariyle 145,9 milyon nüfusa sahiptir ve nüfusunun çoğunluğu batı kesimlerde yaşamaktadır. İnternet erişiminin yüksek olmasına rağmen hızı konusunda aynı durum geçerli olmadığından bu pazar için dezavantaj oluşturmaktadır.

Gümrük muafiyet sınırı kişi başına aylık 200 Euro’dur. Bu sebeple de bölgenin en önemli pazarı olarak anılmaktadır. Rusya’daki tüketici de sınır ötesi alışveriş yapmaya oldukça yatkındır. Özellikle Çin’den satın alınan ürünlerin payının çok yüksek olduğu görülmektedir. Rusya pazarındaki tüketiciler için en önemli husus düşük fiyat ve yüksek indirim oranlarıdır. Müşteri grubunun büyük bir çoğunluğu orta gelirlidir bu sebeple ihracatı yapılmak istenen ürünlerde bu durum göz önünde bulundurulmalıdır. Son olarak pazarlama çalışmaları bakımından ülkede en çok kullanılan sosyal medya platformu olan Youtube’dan yararlanması ihracat artışı bakımından faydalı olacaktır.

5) Körfez Bölgesi

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Umman ve Bahreyn ülkelerinden oluşan ticaret bölgesidir. Bölge 2017 yılı itibariyle 246 milyon nüfusa sahiptir. Bölge tüketicileri diğer pazarlara kıyasla internet üzerinden daha az alışveriş yapmaktadırlar. Bunun yanı sıra tüketiciler alışverişi sıklıkla telefon üzerinden gerçekleştirmektedirler. Alışveriş esnasında giyim/ tekstil en çok tercih edilen sektör olmakla beraber elektronik ve hizmet sektörleri de giyim sektörünü takip etmektedir.

Diğer bölgelere kıyasla kapıda ödeme sistemi çok daha fazla kullanılmaktadır bu sebeple de iade oranları daha yüksektir. İhracatçıların bu bölgeyle ticaret yaparken ortaya çıkacak yüksek iade oranlarına karşı dikkatli davranması gerekmektedir.

Her bölgenin dinamikleri farklı olduğu gibi tüketicilerin alışkanlıkları ve alışveriş deneyiminde önem verdikleri hususlar da farklılık göstermektedir. Bu sebeplerden ihracatı yapılacak ürünü doğru pazarda tanıtmak ve doğru kitleye ulaştırmak ihracat sürecinden maksimum faydayı elde etmek için zorunlu hale gelmektedir. Kuzey Amerika, Avrupa Birliği gibi ana pazarlar, ihracatçılara için büyük fırsatlar sunmaktadırlar. Bu pazarlarda tüketici taleplerini ve ihtiyaçlarını anlamak, rekabet avantajı elde etmek ve pazarlama stratejilerini buna göre şekillendirmek başarılı bir ihracat için kritik öneme sahiptir. İhracatçılar, bu pazarlardaki potansiyeli değerlendirerek kısa sürede küresel çapta büyüme sağlayabileceklerdir.

İhracat sürecinizde içinde yer almak istediğiniz pazar hakkında daha fazla bilgi almak ve süreci profesyoneller danışmanlığında yürütmek isterseniz BAZ Girişim ile iletişime geçebilirsiniz. 

E-İhracatta Ana Pazarlar ve Fırsatlar: Küresel İş Dünyasında Büyümek
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak şunları kabul etmiş olursunuz: Veri Koruma Politikası.
Daha Fazla Bilgi Al