Almanya’ya İhracat Yapmak İçin Doğru Ürünleri Seçmek

Türkiye – Almanya Ticareti

İhracat Mentorunuz BAZ Girişim olarak yeni yazımızda Almanya pazarına en fazla ihraç edilen ürünleri ve ihracat sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri derledik.

Türkiye ve Almanya arasındaki ticari ilişkilerin oldukça güçlü olmasıyla birlikte her iki ülke de birbirlerinin önemli ticaret ortakları konumunda yer alıyor. Almanya, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarlarından biri olması sebebiyle ülkemizde birçok farklı sektörden üretilen ürünler Almanya’ya ihraç ediliyor.

27 üyeli Avrupa Birliği’nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya’nın Türkiye ile ekonomik alışverişi de bir hayli aktif. Geçtiğimiz yıl Almanya’ya yapılan ihracatımızın en yüksek seviyeye ulaşması ile ihracatçılarımız Almanya’yı hedef pazar sıralamalarında üst sıralarda tutmaya devam ediyorlar.

Almanya’nın ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında ülkemiz 20. sırada yer alıyor. Almanya ile yaptığımız ihracat operasyonlarının geliştirilmesi gerektiğini gösteren bu durum, ihracatçılarımız için de önem arz ediyor. Almanya’nın Türkiye’den ithal ettiği ürünler arasındaki ilk 10 ürün toplam ithalatın yüzde 21’ini oluşturuyor.  Yazımızın ilerleyen kısmında siz ihracatçılarımız için Türkiye’den Almanya’ya en fazla ihraç edilen ürünleri derledik. İşte en fazla ihracatı olan ürün grupları.

1) Dizel motorlar için aksam; parçalar

Türkiye, otomotiv ve otomotiv parçaları üretimi konusunda oldukça güçlü bir ülkedir. Bunun bir sonucu olarak listenin ilk sırasında dizel motorlar için aksam ve parçalar yer alıyor. Uluslararası Ticaret Merkezinin 2019 yılı verilerine göre 612 milyon dolar ithalat yapılan sektör, toplam ithalat yapılan ürünlerin yüzde üç buçukluk kısmını oluşturuyor.

2) Benzinli motorlar için aksam; parçalar 

İkinci sırada ‘840991 GTİP kodu ile benzinli motorlar için aksam ve parçalar yer almakta. 453.243 milyon dolarlık paya sahip olan bu ürün grubu toplam ithalatın yüzde  2,6’lık kısmını oluşturuyor. 

3) Motorlu taşıt; kıvılcım ateşlemeli

İlk iki ürün grubundan sonra üçüncü sırada da otomotiv ürün grubundan olan motorlu taşıtlar yer alıyor. ‘870322 GTİP koduna sahip olan bu ürün toplam ithalatın yüzde 1,8’ini oluşturuyor. 

4) Çekiciler

Yarı römorklar için olan çekiciler listenin dördüncü sırasında yer alıyor. Bu ürün grubu toplam ihracatın yüzde ikilik kısmını oluşturmakta.

5) Tişört, fanila, atlet, kaşkorse vb. giyim eşyası

 Pamuktan (örme veya kroşe) olan ve ‘610910 GTİP koduna sahip bu ürün grubu 341 milyon dolar ile ithalatın yüzde 1,9’luk kısmını oluşturuyor. Türk tekstil sektörü dünya çapında tanınmış olması bu noktada da karşımıza çıkarak giyim eşyalarının ithalat listesinde ürünlerin ilk ona girmesini sağlamıştır.

6) Bilinmeyen/Gizli Ürünler

999999 GTİP koduna sahip bu ürün grubu 330 milyon dolarlık bir pazara sahip olarak toplam ithalatın yüzde 1,9’luk kısmını oluşturuyor. 

7) Erkek/erkek çocuk için kısa pantolon, şort vs.

Pamuktan yapılan ve ‘620342 GTİP koduna sahip erkek tekstil grubu listede yedinci sırada yer alıyor. 325 milyon dolar kapasiteye sahip olan ürün grubu ithalatın yüzde 1,8’lik kısmını oluşturuyor.

8) Sert kabuklu meyve ve karışımlarının konserveleri

Gıda sektöründe yer alan bu ürün grubu listede sekizinci sırada yer almakta. Gıda sektöründe Almanya’ya en çok ithal edilen ürün grubu olan kabuklu meyve ürünleri ‘200819 GTİP koduna sahip. 321 milyon dolarlık kapasiteye sahip olan ürün grubu toplam ithalatın 1.8’lik kısmını oluşturmakta.

9) Minibüs, midibüs ve otobüs

Yarı dizel veya dizel olan ve 10 kişi veya üstü kapasiteli araç olarak tanımlanan bu ürün grubu, listede yer alan otomotiv sektörü ürünlerinden bir diğeri.  316 milyon dolarlık ithalata sahip olan bu ürün grubu toplam ithalatın da yüzde 1,8’lik kısmına sahip.

10) Kadın/kız çocuk için pantolon, şort vs.

 Pamuk hammaddesinden üretilen bu ürünler ‘620462 GTİP kodu ile aratılmakta. Almanya’ya ithal edilen ürünlerde onuncu sırada yer alan bu ürünler  315 milyon dolar kapasiteye sahip olmakla beraber ithalatın yüzde 1,8’lik kısmına sahip.

Görüldüğü üzere listede ilk onda en çok otomotiv ürünü yer almakta. Otomotiv sektörünü giyim sektörü takip ediyor. Son olarak gıda sektöründe yer alan kabuklu meyveler de ülkenin Türkiye’den en çok ithal ettiği ürünler arasında yer almakta. Ürünler dönem dönem yıl bazlı değişiklik gösterse de otomotiv, giyim ve gıda her dönemde ülkemizin en çok ihraç ettiği sektörler arasında üst sırada yer alıyor.

Bu üç ana sektör dışında ise ülkemizin Almanya’ya ihraç ettiği ürün sektörleri şu şekildedir. 

Makine ve Ekipmanları: 

Türkiye, metal işleme makineleri, tarım makineleri, inşaat ekipmanları, elektrikli makineler, beyaz eşya gibi çeşitli makine ve ekipman parçaları ürettiğinden dolayı bu ürünleri ve parçalarını da ihraç etmektedir. Alman elektronik eşya ve makine markalarının fazlalığı her ne kadar ithal etme oranının azalmasına sebep olsa da ekipman ve parça ihtiyacı bakımından ülkemiz Alman sanayi sektörü için önemli bir tedarikçi konumundadır.

Kimyasallar: 

Kimya sektöründe yer alan plastik ürünler, ilaçlar, boya ve vernikler, temizlik malzemeleri gibi çeşitli kimyasal ürünler Almanya’nın en çok ithal ettiği ürün grubu olmasına rağmen ülke bu ihtiyacını daha çok Çin, ABD gibi pazarlardan gidermektedir. Bu sebeple sektörel kimya ürünleri her ne kadar ilk onda yer almasa da yine de ihraç edilen ürünlerdir. Ülkemiz ihraç ettiği kimi ürünlerle Almanya’daki kimya endüstrisi için potansiyel bir ihracat pazarıdır.

Elektronik ve Bilgi Teknolojileri: 

Kaliteli ve uzun ömürlü kullanıma yönelik ürettiği teknoloji ürünleriyle ünlü olan Almanya her ne kadar elektronik ürünler bakımından ithalattan çok ihracata yatkın olsa da üretim sırasında ihtiyaç duyduğu parçaları yurtdışından ithal etmektedir. Bu noktada Türk elektronik sektörü, elektronik bileşenler, elektronik eşyalar, bilgisayar donanımı, telekomünikasyon ekipmanları ve daha fazlasını ürettiğinden dolayı Almanya’ya ihracat yapabilmektedir. 

Bu ürün grupları en sık ihraç edilen birkaç örnek olmakla beraber Türkiye’den Almanya’ya ihracat potansiyeli olan daha birçok ürün bulunmaktadır. İhracat sürecine başlamadan önce hedef pazarınızı araştırmak, ürününüzün talep edildiği potansiyel bir pazar belirlemek ve iki ülke arasında geçerli olan uluslararası ticaret düzenlemelerini göz önünde tutarak süreci yönetmek başarılı bir ihracat operasyonu için önemlidir. 

İhracat yapmak istediğiniz ürünler için hedef pazarınızdaki tüketici tercihlerini ve kalite standartlarını göz önünde bulundurmanız rakiplerinize göre avantajınızı artıracağından dolayı sizi pazarda vazgeçilmez konuma getirebilir. Başarılı ihracat süreci birçok farklı unsurun birleşmesiyle oluştuğundan dolayı tüm etkenlere dikkat etmek önemlidir.

Almanya ile Ticari Fırsatlar Youtube Yayınımızın Linki Aşağıda

Almanya’ya İhracatta Diğer Notlar

Almanya hedef pazarına ilişkin yapacağınız araştırmalarda bölgede yer alan ticaret müşavirleri ile iletişime geçmek faydalı bir yol olacaktır. Bu sayede ihraç etmek istediğiniz ürünün pazara uygun olup olmadığını anlayabilir ve süreç boyunca bilinmesi gerekenleri öğrenebilirsiniz. Ek olarak pazar araştırması yaparken yardımcı olabilecek, ihracatçı birlikleri tarafından hazırlanmış bilgi notlarını da sizler için aşağıda derledik:

İhracat Süreçlerinizin Tümünde BAZ Girişim Yanınızda!

Siz de ihracat süreci hakkında daha fazla bilgi almak, ihracat yapmak için gerekli adımları öğrenmek ve ihracat operasyonlarınızı yönetmek için uzman bir ekibe ihtiyaç duyuyorsanız İhracat Mentorunuz BAZ Girişim ile iletişime geçebilir, her türlü sorunuz için bizden destek alabilirsiniz.

Almanya’ya İhracat Yapmak İçin Doğru Ürünleri Seçmek
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak şunları kabul etmiş olursunuz: Veri Koruma Politikası.
Daha Fazla Bilgi Al