Giriş
Bu yazımızda Türkiye’nin İhracat Ajansı BAZ Girişim olarak sizlere Marka ve Turquality desteklerinden bahsettik. Desteklerin kapsamına ilişkin detaylı açıklamalarla beraber merak edilenleri derledik. İyi okumalar.
Marka ve Turquality Destekleri Nedir?
Bu destek programı Ticaret Bakanlığı tarafından çıkarılan genelge ile birlikte yürürlüğe girmiştir. Hedefi, ihracatı artırırken eş zamanlı olarak ihracatçılara markalaşma imkanı vermektir.
Belli bir seviyeye gelmiş bulunan ve hedef pazarlardan birinde tescilli olan markaların yurtdışına açılması ve dünyaca tanınması için ihracatçılara sunulan bir program türüdür.
Ticaret bakanlığı tarafından verilen bu destekler Türkiye’deki markaların uluslararası pazarlarda daha etkin ve geniş olabilmeleri için verilen önemli iki destektir. Bu program yurtdışında yapılan tanıtım ve yatırımlar için geliştirilmiştir. Ayrıca, Marka destekleri ve Turquality destekleri olarak ikiye ayrılmaktadır. destek unsurlarını ayrı ayrı ele alacağız.
Marka Destekleri
Türk markalarının yurt içinde ve yurt dışındaki pazar paylarını geliştirmeleri ve marka bilinirliklerini artırmak için başvurabilecekleri teşvik ve hibe programıdır. Destek kapsamında markaların gerçekleştireceği tanıtım faaliyetlerine yönelik teşvikler verilmektedir. Bu noktada program Altı farklı tanıtım unsuru kapsamında destek sağlanmaktadır, bu destekler şunlardır:
- TV ve Radyo
Yapılan reklamlar, reklamların telif giderleri, reklam videolarının ülke bazlı adaptasyonu ve TV/Radyo programlarına sponsor olmak destek kapsamındadır.
- İnternet
E-ticaret sitelerine üye olmak, internet ortamında verilen reklamlar, online satış sitesi veya internet sitesi, bakımı/güncellemesi, sosyal medya reklamları, Arama motorlarında veya dijital platformlarda marka tanıtımı, yabancı dilde hazırlanmış katalog giderleri internet üzerinden yapılan tanıtımlarda desteklenmektedir.
- Basılı Tanıtım
Afiş/ broşür/ el ilanı, gazete ve dergi ilanları, katalog ve kartela bastırılması tanıtım kapsamında desteklenecektir.
- İç ve Dış Mekanlarda Gerçekleştirilen Tanıtımlar
Elektronik ekranlar, billboard/ pano/ tabela, totem reklamı, cephe/ duvar/ çatı reklamları, durak/ taşıtlarda yer alan reklamlar tanıtım kapsamındadır.
- Özel Tanıtım Giderleri
Defile, show, özel sergi, lansman, marka promosyon, tadım aktiviteleri, basın/ halkla ilişkiler ajansı ücretleri, markaya konu ürüne ilişkin numuneler özel tanıtım gideri olarak nitelendirelecektir.
- Diğer Tanıtım Harcamaları
Tanıtım filmi yapımı, sinema reklamı, sponsorluk, toplu e-posta/SMS gönderimi, film/dizi/ oyunlarda ürün yerleştirme ve influencer aracılığıyla yapılan tanıtımlar destek unsuru olarak sayılmaktadır.
Destek kapsamında dijital pazar yerlerine yönelik tanıtımlar desteklenmemektedir.
Turquality Destekleri
Turquality Nedir?
TURQUALITY®, rekabet avantajını elinde bulunduran ve markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmaların, üretim, pazarlama, satış ve satış sonrası hizmetlerine kadar bütün süreçleri kapsayacak şekilde yönetsel bilgi birikimi, kurumsallaşma ve gelişimlerini sağlayarak uluslararası pazarlarda kendi markalarını tanıtmak amacıyla oluşturulmuş devlet destekli ilk ve tek markalaşma programıdır. Programın amacı sadece ihracatı artırmak değildir. Bunun yanında firmaların markalaşmasına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Turquality Programının Hedefleri Nelerdir ?
Program marka olma potansiyeli olan firmalara markalaşma yolunda destek sağlamayı hedefler. Bununla birlikte Türk markalarını global boyuta taşımak için markaların gelişimlerine yönelik destekler vermektedir. Ayrıca, Türk firmalarının marka bilincini artırmayı ve pazar bilgisi konusunda onları bilgilendirmeyi hedefler. Firmalar program kapsamında Turquality markası adı altında süreci ilerletir.
Turquality Programı nasıl işler?
Program kapsamına alınan firmalara gelişim yol haritası çalışması ve stratejik iş planı çalışması yapılmaktadır. Ayrıca çalışma kapsamında firmalara markalaşma yol haritası oluşturulur. Bu noktada firmalar Bakanlık tarafından belirlenen danışmanlık şirketlerinden danışmanlık hizmeti alır. Peki, danışmanlık hizmeti nasıl yapılır? Öncelikle firmanın mevcut durumunun detaylı analizi yapılır ve küresel piyasada kendi sektöründeki en iyi firmalarla karşılaştırılır. Ardından, iyileştirme projeleri belirlenir. Bu noktada her marka için ayrı ayrı oluşturulan Gelişim Yol Haritası ile bu iyileştirme projeleri destek dönemi içinde gerçekleştirilecek şekilde programlanmaktadır.
Program kapsamında firmaların orta ve üst düzey yöneticilerine kendilerine geliştirmelerine yönelik yönetici geliştirme programı düzenlenmektedir. Üniversiteler ortaklığı ile gerçekleştirilen bu eğitimler yöneticileri sektörlerinde bilinçlendirmeyi amaçlamaktadır.
Program Kapsamında Hangi Destek Unsurları Var?
- Tanıtım Desteği
- Fuar Desteği
- Kurumsal Altyapıya Yönelik Danışmanlık Desteği
- İstihdam Desteği
- Hedef Pazara Yönelik Danışmanlık Desteği
- Birim Desteği
- Franchise Desteği
- Patent, Faydalı Model, Endüstriyel Tasarım Tescili ile Yurt Dışı Marka Tescil / Yenileme / Koruma Desteği
- Pazara giriş belgesi, ruhsatlandırma ile klinik test işlemleri desteği
- Pazar araştırması çalışması ve raporları desteği
- Gelişim Yol Haritası Desteği
Bu noktada, daha detaylı bilgi için İncenta kurucusu Cihat Gök ile Turquality destekleri üzerine konuştuğumuz videomuzu izleyebilirsiniz.
Sonuç
Marka ve Turquality Destekleri verilen teşvikler ile firmaların uluslararası pazarda devlet desteği ile ilerlemesini sağlayıp. Ardından hem ihracat kapasitesini artırmayı hem de markalaşmanın artmasını hedeflemektedir. Koşulları sağlayan firmalar gerekli belgeleri doldurarak destek programına başvurabilirler. Böylece onay alan firmalar belirli danışmanlık firmalarıyla çalışmalarını gerçekleştirerek desteklerden yararlanmaya başlayabilirler.
Destekler ve başvuru sürecine ilişkin daha fazla bilgi almak için bize ulaşabilirsiniz. Ücretsiz ihracat check-up hizmetimizden faydalanın.