Kültürel ve Yaratıcı Endüstri Hizmetleri Sektörü Destekleri

Bu yazımızda Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan Kültürel ve Yaratıcı Endüstri Hizmetleri Sektörü Desteklerini anlatacağız.Yazımızda bu kapsamda yer alan destek unsurları nelerdir, yararlanma koşulları nelerdir, kimler yararlanabilir gibi soruları cevapladık. BAZ Girişim olarak destek unsurları hakkında bilinmesi gerekenleri birkaç soruda sizler için derledik.

Kültürel ve Yaratıcı Endüstri Hizmetleri Sektörü Nedir?

Ticaret Bakanlığı, Türk dizi/film endüstrisinin yurtdışı pazarlarda daha fazla görünürlük kazanması ve uluslararası alanda rekabet edebilmesi için çeşitli destek programları sunmakta. Kültürel ve Yaratıcı Endüstri Hizmetleri Sektörü Destekleri de bu programlar arasında yer almakta.

Kültürel ve Yaratıcı Endüstri Hizmetleri Sektörü Destekleri, Türk dizi/sinema sektörüne ihracat desteği sağlamak amacıyla sunulan bir destek unsurudur. Bu destekler, Türk yapımlarının yurtdışındaki festivallerde ve pazarlarda tanıtımı ve dağıtımı için ihracatçıları teşvik etmektedir. Bu destek unsuruyla Türk yapımlarına olan ilgi ve bu yapımların ihracatı arttırılmak istenmektedir.

Bu Destek Unsurundan Kimler Yararlanabilir?

Türkiye’de yerleşik film şirketleri, dijital sanat şirketleri, internet yayın platform işletmecileri ile kültürel ve yaratıcı endüstriler sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler bu destek unsurundan yararlanıcı sıfatı ile yararlanabileceklerdir.

Türkiye İhracatçılar Meclisi, Hizmet İhracatçıları Birliği, Odalar ve Borsalar Birliği, ticaret ve/veya sanayi odası ile kültürel ve yaratıcı endüstri hizmetleri sektöründe faaliyet gösteren dernekleri/birlikler ise bu desteklerden işbirliği kuruluşu adı altında yararlanmaktadırlar.

Karar Kapsamında Olan Destek Unsurları Nelerdir?

Yararlanıcılar ve İşbirliği Kuruluşları için farklı oranda destekler sağlanmaktadır. 

Yararlanıcılar için:

  • Tescil ve Koruma Desteği: 
  • Pazara Giriş Belgeleri Desteği
  • Acente Komisyon Desteği
  • Korsanla Mücadele Giderleri 
  • Dublaj veya Altyazı Giderleri
  • Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Desteği
  • Yurt Dışı Etkinlik Katılım Desteği
  • Ürün Yerleştirme Desteği
  • Film Platosu/Stüdyosu Kullanım Giderleri
  • Birim Kurma Desteği

İşbirliği Kuruluşları İçin:

  • Reklam, Tanıtım ve Pazarlama
  • Milli Katılım Tanıtım
  • Yurt Dışı Etkinlik Katılım
  • Sektörel Alım Heyeti / Sektörel Ticaret Heyeti Programları
  • Sanal Fuar Organizasyon

Başvuru Esnasında Gereken Belgeler Nelerdir?

Yararlanıcılar için:

  1. İncelemeci Kuruluşu muhatap dilekçe
  2. En az iki yıl önceye ait kuruluşu gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi
  3. En güncel ortaklık/sermaye yapısını gösterir Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi / Resmi Gazete / uygun mahiyette diğer belgeler (güncel sermaye yapısının tespiti için hazirun cetveli veya pay sahipleri listesi/çizelgesi de sunulabilir.
  4. Başvuru sahibi şirketin destek başvurusunda bulunduğu alt sektörde verdiği en az iki hizmete ilişkin ve ilk destek başvuru tarihinden en az bir yıl önceye ait fatura, ödeme belgesi ve sözleşme örneği
  5. İmza sirküleri
  6. Taahhütname 
  7. Beyanname 
  8. Hizmet İhracatçıları Birliği üyeliğine ilişkin belge
  9. Film yapımcısı şirketler için Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan yapımcı belgesiDağıtımcı şirketler için desteğe konu edilen filmin dağıtımcısı olduğuna dair sözleşme

 İşbirliği Kuruluşları için:

  1. İncelemeci Kuruluşu muhatap dilekçe
  2. İmza sirküleri
  3. Taahhütname 
  4. Beyanname 
  5. Kuruluş onaylı üye listesi
  6. İşbirliği Kuruluşunun kuruluşuna ve faaliyet alanlarının tespitine yönelik belgeler (Kanun, Dernek Tüzüğü, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi vb.)
  7. İşbirliği Kuruluşlarının dernek statüsünde olması halinde; Dernek merkezi taşınmaza ait tapu/kira sözleşmesi

Hedef Ülke Nedir, Destek Unsurunun Hedef Ülkeleri Nerelerdir ?

Hedef ülke bakanlık tarafından belirlenen ve oraya yönelik ihracat ve pazarlama çalışması yapılması halinde ek olarak desteklenen ülkelerdir.  Kültürel ve Yaratıcı Endüstri Hizmetleri Sektörü bakımından bu ülkeler aşağıda yer almakta.

ABD, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Çin, Endonezya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Güney Kore, Hindistan, İspanya, Japonya, Kanada, Malezya, Meksika, Nijerya, Pakistan, Rusya Federasyonu, Şili, Tayland, Yunanistan Ticaret Bakanlığı tarafından hedef ülke olarak belirlenmiştir. Bu ülkelere yönelik yapılan çalışmalar ek olarak desteklenecektir.

 Sektöre yönelik desteklerden yararlanmak için siz de BAZ Girişim ile iletişime geçebilir, destek unsurları ve kapsamları hakkında ekibimizden detaylı bilgiyi edinebilirsiniz.

Kültürel ve Yaratıcı Endüstri Hizmetleri Sektörü Destekleri
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak şunları kabul etmiş olursunuz: Veri Koruma Politikası.
Daha Fazla Bilgi Al