Kolay İhracat Platformu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

İhracat mentorunuz BAZ Girişim olarak bu yazımızda Ticaret Bakanlığı tarafından geliştirilen Kolay İhracat Platformu hakkında bilinmesi gerekenleri sizler ile paylaştık. Ayrıntılı bilgiye yazımızın ilerleyen satırlarında ulaşacaksınız. Keyifli okumalar dileriz.

Kolay İhracat Platformu Nedir?

Ticaret Bakanlığı tarafından 2020 yılında geliştirilen ve ihracatçıların uluslararası pazara açılmasında onlara destek sunan yapay zeka destekli platformdur.

Temel amacı her boyuttan ihracatçıya ulaşmak olan platform, kullanıcılarına ihracat sürecinde farklı destekler sunuyor.

Platform ihracatçılara diğer ülkelerin pazarlarını sunarken bu ülkelerin istatiksel verilerini de gösteriyor. Bununla beraber ihraç edilmesi planlanan ürünlerin hangi ülke pazarına yönelik olduğu bilgisine de ihracatçılar ile paylaşıyor.

Platformun İçeriği

E-devlet aracılığı ile giriş yapılan platform kurumsal giriş ve bireysel giriş olmak üzere iki farklı kayıt sistemine sahip. Giriş yapıldıktan sonra yedi farklı alanda hizmet sunan platform kullanıcıya bilgi almak istediği konuda yardımcı oluyor.

İhracat kokpiti, akıllı ihracat robotu, pazara giriş haritası, ülkeler, eğitim ve dış ticaret mevzuatı başlıklarına sahip hizmetleri aşağıda sizler için detaylı olarak ele aldık.

İhracat Kokpiti

Firmaların kendi profillerini oluşturdukları bu bölümde uygulama onlara kişiselleştirilmiş tavsiyeler veriyor. Firmalara özel veriler sunmasının yanı sıra yararlandıkları destek unsuruna ve miktarına bağlı olarak eksik kaldıkları alanlarda onlara destek sunuyor.

Bunlarla beraber firmalar hedef ülkelerini ve pazarları da bu kısımda belirtip bu yerlerdeki güncel değişimlerden haberdar olabiliyor.

Akıllı İhracat Robotu

Kullanıcılar platformun bu bölümünden mevcut şirket durumlarına uygun pazar önerilerini ve tamamlayıcı ürün önerilerini alabiliyor.

Yapay zeka teknolojisi kullanan Akıllı İhracat Robotu, ihracatçıların geçmiş verilerinden ve farklı veri kaynaklarından elde ettiği yaklaşık 10 milyon satır veriyi anlık olarak işleyerek kişiye özel hedef pazar önerisi yapıyor. Seçilen hedef pazarlar için dış ticaret verileri, vergi oranları, ihracat koşulları, ithalatçı listeleri gibi ihracat yol haritası oluşturmaya yardımcı olacak bilgiler görüntülenebiliyor.

Pazara Giriş Haritası

GTİP kodu veya ürün adı girilerek ve hedef ülke seçilerek, ihraç edilecek ürün hakkında detaylı bilgiye ulaşılabiliyor. Ürün ile ilgili ne kadar ithal edildiği, pazar dağılımı, gümrük koşulları, ülkeler arası anlaşmaları ve hedef ülkedeki potansiyel ihracatçılar gibi bilgilere ulaşılması mümkün.

Sektörler

Uygulamanın bu kısmında kullanıcılar ihracat yapmak istedikleri sektörleri araştırabiliyor. Bilgi almak istenen sektör hakkında küresel durum, Türkiye’de durum, sektöre yön veren global trendler, sektör haberleri ve yaklaşan etkinlikler öğrenilebiliyor.

Yirmi üç farklı sektörü araştırma imkanına sahip olan kullanıcılar ağaç ve orman işleri, film ve sinema, otomotiv, ilaç ve kimya gibi birçok sektör ile ilgili bilgiye ulaşabiliyor.

Ülkeler

Tüm kıtalardaki ülkeler hakkında bilgi almayı sağlayan bu bölümde, seçilen ülke hakkında detaylı analize ulaşılabiliyor. Hedef ülkenin en çok ticari ilişkisinin bulunduğu ülke, Türkiye ile olan ithalat/ihracatı, genel görünümü, ticari cazibe faktörleri gibi genel bilgilerle birlikte ülkenin sektör bazlı dış ticaret deseni, ticaret müşavirinden notlar, sektörler ve fırsatlar gibi spesifik bilgilere de erişmek mümkün.

Hedef ülkenin Türkiye ile olan anlaşmaları, ülkeden haberlere ulaşılmasının yanı sıra ülkenin ithalat potansiyeline göre ürünlerin sıralamasına erişilebiliyor. Potansiyeil olan sektörlere erişilmek ile beraber bu sektörlerdeki potansiyeli en yüksek olan ürünler de GTİP kodlarıyla beraber görüntülenebiliyor.

Başlık altında stratejik pazara giriş kriterlerine ulaşılabiliyor. Bu kapsamda hedef ülkedeki anlaşmalar ve vergiler, standartlar, ihraç edilen ürünlerin paketleme ve etiketleme kriterleri, pazara giriş yolu ve son olarak iş kültürü hakkında bilgi almak mümkün.

Son olarak ülkede bulunan büyükelçilikler ve ataşeliklerin iletişim bilgileri de sayfanın bitiminde yer alıyor.

Eğitim

Bu kısımda ihracatçıların alabilecekleri eğitim programları bulunuyor. Kişiler kendilerini geliştirmek istedikleri alanda eğitimler alabiliyor. Küçük ihracatçılar, kobiler, şirketler önerilen alanlarda ve eksik olduklarını düşündükleri başlıklarda eğitim alabiliyorlar.

Adım adım ihracat bölümü ile ihracat esnasında baştan sona gerekli olan bilgi ve donanıma platform aracılığı ile ulaşabiliyorlar.

Dış Ticaret Mevzuatı

İhracatçılara ticaret esnasında yasal engellere takılmamaları için destek olan bu bölüm, bilinmesi gereken yasal mevzuatı içeriyor. Ticaret esnasında ihraç edilen ürüne bağlı değişen mevzuatlar bulunduğundan platformun bu kısmı firmaları yasal mevzuat hakkında bilgilendirmek üzere tasarlanmış.

Platform temel olarak, ihracat yapmak isteyen firmalara hedef pazarları hakkında detaylı bilgi verirken eş zamanlı olarak yapay zeka desteği ile kişiselleştirilmiş tavsiyeler ve bilgiler de veriyor. 

Siz de ihracat yapmak istiyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, BAZ Girişim’e ulaşın.

Kolay İhracat Platformu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak şunları kabul etmiş olursunuz: Veri Koruma Politikası.
Daha Fazla Bilgi Al