Bu yazımızda İhracat Mentorunuz BAZ Girişim olarak e- ihracatı ve sağladığı avantajları sizler için derledik. Keyifli okumalar.

E-İhracat Nedir?

E-ihracat, online kanallarla yurt dışından alınan siparişleri müşteriye ulaştırma işlemidir. Uluslararası pazarlara açılmanın çevrimiçi yolu olan e-ihracatta siparişler, yurt dışından online kanallarla gelir ve mikro ihracat kuralları çerçevesinde müşterilere ulaştırılmaktadır. Bu ticaret;

  • Bir işletme ile bir tüketici (B2C),
  • İki işletme (B2B) veya
  • İki özel kişi (C2C) arasında online pazaryerlerinde gerçekleşebilmektedir.

“Sınır ötesi e-ticaret” olarak da tanımlanan e-ihracat dünyanın farklı ülkelerindeki müşterilere ulaşmak için büyük bir potansiyele sahiptir. 2014’te 1,34 milyar dolar olan perakende e-ticaret hacminin 2026’da 8,15 milyar dolara ulaşması beklenmektedir. Diğer yandan, e-ticaretin dünyada toplam perakende satışlar içindeki payı yukarıda da görüldüğü üzere son on yılda 3 kat artmıştır.

Bu kadar hızlı büyüyen ve satışlarını artırmak isteyen şirketler için çok büyük potansiyele sahiptir. E-ticaretin bir parçası olan e-ihracatın süreçleri;

  • hedef pazarın belirlenmesi,
  • lojistik altyapının kurulması,
  • web sitesi tasarımı,
  • lokal vergilendirme mevzuatları,
  • lokalizasyon,
  • ödeme yöntemleri gibi birçok faktörü içinde barındırmaktadır.

Yeni uluslararası pazarlara girmek için de basamak niteliği taşıyan e-ihracat, girişimin büyüklüğü oranında fırsatlar sunmaktadır.

E-İhracatın Avantajları Nelerdir?

Son yıllarda birçok firma, e-ihracat yolları aramaktadır. E-ihracat giderek artan bir ivme ile büyüme trendi içine girmektedir. Firmaların yeni uluslararası pazarlara erişmesini sağlamaktadır. Ayrıca, Geleceğe dair ihracat hedeflerine ulaşması bakımından önemli bir potansiyel barındırmaktadır. E-ihracat yaparken, klasik ihracattaki prosedürlere gerek olmadığından geleneksel ihracata göre birçok avantaj sunmaktadır. Örneğin, e-ihracat ile farklı ülkelerdeki pazarlarda fiziksel bir varlığa gerek olmadan potansiyel müşterilere ulaşma imkânı vardır. Örneğin; Kanada’da bir şirket ya da personel olmadan bu ülkedeki bir tüketiciye ürün satılabilmektedir. E-ihracatın genel çerçevede diğer bazı temel avantajları şöyle sıralanmaktadır:

  • Lojistik operasyonlardaki prosedürlere ve maliyetlere gerek kalmadan ihracat yapmaya olanak tanır.
  • Geleneksel ihracata göre zaman, emek ve para daha az harcanmaktadır.
  • E-ihracatta, ürün ve hizmetler lokasyona göre özelleştirilebilmektedir.
  • E-ihracat firmasının web sitesi farklı ülkelere göre yerelleştirilebilmektedir.
  • Yerel paydaşlarla işbirliği imkânları daha fazladır ve bu sayede şirketin hedeflerini büyütmesine katkı sağlar.

E-ihracatın sunduğu avantajlardan tam olarak faydalanabilmek için, kısa ve uzun vadeli yatırımlar yapılması gerekmektedir. Bununla birlikte trendlerin, prosedürlerin iyi takip edilmesi önem arzetmektedir.

E-İhracattaki Zorluklar Nelerdir?

E-ihracat, birçok avantajına rağmen bazı dikkat edilmesi gereken hususları da barındırır. Örneğin, e-ihracat büyük çaplı ihracat hedefleri için ideal değildir.

E-ihracatta ödeme almak için online ödeme sistemleri kullanılmalıdır. PayPal gibi bazı ödeme sistemlerindeki engeller sebebiyle ödeme konusunda zorluklar yaşanabilmektedir.

E-ihracatta doğrudan son kullanıcılara satış yapıldığından iade ve değişim prosedürleri karmaşık ve maliyetli olabilmektedir. Bu süreçlerle satıcı, doğrudan ilgilenmek zorunda kalabilmektedir. Bu kapsamda, müşteri ilişkilerini yönetmek vakit ve enerji alacaktır. Bu nedenle de şirket için oldukça zor olabilmektedir. E-ihracatta taleplere her zaman hızlı cevap vermek oldukça önemlidir.

Farklı ülkeler için farklı prosedürlere göre süreçler yönetilmek zorunda kalınabilmektedir. Çünkü her ülkenin standartları, vergileri, etiketleme ve ambalajlama prosedürleri farklı olabilmektedir.

E-ihracat süreçlerinin çok iyi yönetilmesi ve takip edilmesi gerekir. Bu süreç zaman alır ve maliyetli olabilmektedir.

Lojistik süreçleri kimi zaman çok karmaşık bir hal alabilmektedir.

Tüm bu zorlukların üstesinden gelmek oldukça zaman, para ve enerji gerektirmektedir. Bu sebeple de e-ihracat operasyonlarını yönetmek ve devletlerin e-ihracatı geliştirmeye yönelik verdiği teşviklerinden faydalanılması gerekmektedir. Bu kapsamda bir ekip kurulması veya dışarıdan hizmet alınması oldukça faydalı olacaktır.

E-İhracatta Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • E-ihracatın sürdürebilirliği için yerel ticaret kurallarını detayları ile bilmek ve uygulamak önemlidir.
  • Sınır ötesi pazarlarda e-ticaret yapmaya çalışan firmalar dolandırıcılara karşı dikkatli olmalıdır. Bu sebeple yerel müşteri davranışları konusunda tecrübeli ödeme kanalları seçilmelidir.
  • Sınır ötesi e-ticarette tutarlı ve öngörülebilir lojistik sistemler kullanılmalıdır.
  • Yerel vergilendirme ve e-ticaret kanunları ayrıntılı olarak incelenmelidir.
  • Bazı sınır ötesi pazarlarda e-ticaret yapan firmalar, operasyonel süreçlerini yerel unsurlar dışında farklı kanallarla yürütmektedirler. Bu sebeple hükümet müdahaleleri ile karşı karşıya kalabilmektedir.
  • Sınır ötesi e-ticarette ödeme süreçleri zorluklar içermektedir. Ürünü teslim alan müşteri ek vergilerle karşılaştığında hayal kırıklığı yaşayabilmektedir. Bu sebeple yerel vergilendirmeleri iyi anlamak ve müşterinin buna göre ödeme yapmasını sağlamak çok önemlidir. Aksi takdirde satın alma iade ile sonuçlanır ve işletmeye ve markaya zarar verir.
  • Farklı ülkelerdeki pazarlara aynı şekilde davranmak hata olacaktır. Örneğin; Amerika ve Çin’in tüketici tabanı ve kültürleri çok farklıdır. Bu sebeple e-ihracatta hedef pazarın hassasiyetleri ve kültürü dikkate alınmalıdır.
  • Web sitesinde yerelleştirme (lokalizasyon) yapılırken online tercüme araçları yerine profesyonel tercümanlar kullanılmalıdır. Aksi durumda kelimeler yanlış yorumlara yol açabilir.
  • Ulusal bayramlar, e-ihracatın önemli başlıklarındandır. Hedef pazara uygun tatil kampanyaları düşünülmelidir.

E-İhracat Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  • E-ihracat için şahıs şirketi kurmak yeterlidir. Diğer şirket türleri ile de e-ihracat yapılabilir.
  • Dünya genelinde birçok e-ticaret platformu vardır. Bu pazaryerlerinde ürün listeleyerek e-ihracata başlanabilir.
  • Global pazaryerleri ya da e-ticaret siteleri kendileri hem ödeme hem de lojistik süreçler için birçok hizmet sunarak satıcıların yükünü hafifletmektedir.
  • E-ihracat siteleri için popüler pazaryerlerine; Amazon, Etsy, eBay, AliExpress, Joom, Wish, Ozon ve Asos gibi global e-ticaret siteleri örnek olarak verilebilir.

Sizde e- ihracat yapmak istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilmiyorsannız veya süreç boyunca desteğe ihtiyaç duyuyorsanız İhracat Mentorunuz BAZ Girişim ile iletişime geçebilir, uzmanlarımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

BAZ Girişim’e ulaşarak küresel pazarlara açılabilirsiniz. Ücretsiz İhracat Check Up hizmetimizden yararlanın.

E-İhracat ve Avantajları
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak şunları kabul etmiş olursunuz: Veri Koruma Politikası.
Daha Fazla Bilgi Al