Yurtdışı Pazar Araştırması Yaparken Kullanabileceğiniz En İyi Araçlar

Yurtdışı Pazar Araştırması Yaparken Kullanabileceğiniz En İyi 10 Araç

Giriş

Yurtdışı pazarlara açılmak, her şirket için büyük fırsatlar sunar. Ancak, bu süreçte doğru ve kapsamlı bir pazar araştırması yapmak kritik öneme sahiptir. BAZ Girişim olarak, yurtdışı pazar araştırması yaparken kullanabileceğiniz en etkili araçları ve yöntemleri sizler için derledik. Bu yazımızda, aşağıdaki başlıkları bulacaksınız.

  1. Yurtdışı Pazar Araştırması Neden Önemli?
  2. Yurtdışı Pazar Araştırması İçin Kullanabileceğiniz Araçlar
    • 2.1. Google Trends
    • 2.2. Google Alerts
    • 2.3. Keyword Surfer
    • 2.4. SEO Quake
  3. Raporlama ve İstatistik Kaynakları
  4. İhracatta Yurtdışı Pazar Araştırması

1. Yurtdışı Pazar Araştırması Neden Önemli?

Yurtdışı pazarlara açılmak isteyen firmalar için kapsamlı bir pazar araştırması yapmak hayati öneme sahiptir. Doğru araçlar kullanılarak, hedef pazar hakkında derinlemesine bilgi edinmek ve stratejik kararlar almak mümkündür.

Türkiye’nin ihracat ajansı BAZ Girişim olarak bu yazımızda, yurtdışı pazar araştırması yaparken kullanabileceğiniz bazı araçları derledik. Öncesinde, bu araçlar hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki sayfadan videomuza kaydolun. https://www.youtube.com/watch?v=boRyANgH6xM

www.bazgirisim.com/leadgen bağlantısında yurtdışı pazar araştırmasına ilişkin harika bir video kaydı oluşturduk. İncelemenizi öneririz.

2. Yurtdışı Pazar Araştırması İçin Kullanabileceğiniz Araçlar

Dünyada bizler arama imparatorlukları çağında yaşıyoruz. Google dünyanın en büyük arama motoru. İkinci en büyük arama motoru ise Youtube.

Ben Google’ın bir dönem eğitmenliğini yapıp Google hizmetlerini iş dünyasına ve sivil toplum örgütlerine aktarmışım. Bu dönemde Google’ın hizmetlerini anlatırken reklamlar, e-posta, youtube, vb. konuları ele almıştım. Google Trends ve Google Alerts‘ün de bilinmediğini bu dönemde görmüştüm.

Bir pazarı anlamak için en önemli araçlardan birisi olan Google Trends üzerinden çok kapsamlı karşılaştırmalar yapabilir, ürünlerinizin sezonsallığı gibi bilgileri öğrenebilirsiniz. Google Trends, belirli anahtar kelimelerin zaman içindeki popülerliğini analiz etmenizi sağlar. Bu sayede hangi ürünlerin veya hizmetlerin hangi bölgelerde talep gördüğünü anlayabilirsiniz. SEO stratejilerinizi belirlerken de bu verilerden faydalanabilirsiniz.

Google Trends verileri kullanarak hazırladığımız Almanya Mobilya Pazar Araştırmasını inceleyebilirsiniz. Son kısımda bu hususları ele aldık.

2.2. Google Alerts

Google’ın hizmetlerinin ticari istihbaratta en önemli araçlarından birisi Google Alerts. Bu hizmetle, hedeflediğiniz ülkedeki anahtar kelimeleri bulup Google’a düştüğünde e-postanıza gelmesini sağlayabilirsiniz. Böylece en güncel bilgilere anında erişebilirsiniz.

Google Alerts hesabı kurmak için Gmail hesabınız açıkken tarayıcıya Google Alerts yazmanız yeterli. Bu aracı kullanarak istediğiniz anahtar kelimeleri girip e-postanıza gelmesini sağlayabilirsiniz.

2.3. Keyword Surfer

Google Chrome dünyada en çok kullanılan tarayıcı. Bu tarayıcıya Keyword Surfer gibi farklı eklentiler ekleyerek çok etkili sonuçlar alabilirsiniz.

Google Chrome’da Keyword Surfer eklentisini kurmak için Google Chrome’a Keyword Surfer yazıp Chrome’a ekle butonuna tıklayın. Bende ekli olduğu için Chrome’dan kaldır görünen yerde Chrome’a ekle görünecek.

Bundan sonraki aşamada hangi anahtar kelimeyi yazarsanız arama hacmini ve maliyetini görebilirsiniz. Yazdığım anahtar kelimeye inceleyelim. Sağ köşede hacimleri görüyorsunuz. Bayrağın üstüne tıklayarak ülkeleri değiştirebilirsiniz.

Üstte arama kelimesinin yanında da Google’da birinci sırayı almak için tahmini maliyeti görüyorsunuz. Google, sayfanızın arama motoru optimizasyonu olması durumunda 0,81 Dolara size birinci sırayı veriyor demek. Her arama kelimesi için bu maliyeti anlayıp ilerlemek gerekli. Google, toplam trafiğinin en fazla yüzde 80’ini veriyor. Her şekilde size ve reklam veren rakiplerinize bunu dağıtıyor. Trafiği çeken ticareti çekiyor.

Trafiği reklamla çekmek kadar içerikle çekmek de önemli. Bunun nasıl yapıldığını bilmiyorsanız, BAZ Girişim olarak hazırladığımız diyagramı inceleyin.

https://whimsical.com/b2b-ihracat-pazarlamas-3xFHuyybXEDhVRg1v8kFqy

2.4. SEO Quake

Google Chrome’da bir diğer önemli eklenti de SEO Quake. Bu eklentiyle kendinizin ve rakiplerinizin dijital varlıklarını analiz edebilirsiniz. Tarayıcıya SEO Quake eklentisini eklediğinizde aşağıdaki başlıkları bulacaksınız. SEO Quake eklentisiyle

  • dijital varlığınızın oranını,
  • Google’ın sizi ne kadar endekslediğini,
  • sitedeki hatalı sayfaları,
  • iç linkleme, dış linkleme, backlink, vb.

detayları görmeniz mümkün.

3. Raporlama ve İstatistik Kaynakları

Bilgi, yeni çağın petrolü. Bilgiye ulaşmak önemli. Veritabanları bu anlamda en önemli kanallardan birisi oluyor. Verilere erişmek ve tecrübeyle harmanlayıp süzmek gerekiyor.

Ticaret Bakanlığı, yönetim danışmanlığı şirketlerine belirli veritabanlarına üye olmaları durumunda destekler veriyor. Bunun için olan listeye bağlantıdan erişebilirsiniz.

Ücretli olan bu kaynakların dışında birçok açık kaynak kodlu bilgi işleme platformu da var. Bunları bir önceki yazımızda incelemiştik.

Ticaret Bakanlığı Seyahat Desteklerinde 2024 yılı Nisan Ayında değişikliğe gitti. Artık seyahat desteğinden yararlanabilmeniz için yurtdışı pazar araştırma raporu hazırlayıp Ticaret Bakanlığına ön onaya sunmanız ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra desteklerden yararlanmanız mümkün. Seyahat desteklerinden yararlanmak için BAZ Girişim’e ulaşarak pazar araştırması raporu hazırlamanız mümkün. Detaylar için bize ulaşın.

4. İhracatta Yurtdışı Pazar Araştırması

Pazar araştırmasına ilişkin çok güzel bir rehber hazırlamıştık. Aşağıda bunu da dikkatinize sunuyoruz.

Sonuç

Yurtdışı pazar araştırması yapmak, hedef pazarlar hakkında derinlemesine bilgi edinmenizi sağlar ve stratejik kararlar almanıza yardımcı olur. Yukarıda bahsedilen araçlar, pazar araştırmanızı daha etkili ve verimli hale getirecek önemli kaynaklardır. Bu araçları kullanarak, global pazarlarda başarılı olma şansınızı artırabilirsiniz. Takıldığınız herhnagi bir konuda BAZ Girişim’e ulaşmayı unutmayın.

Siz de yurtdışı pazar araştırması hizmetimizden yararlanmak için BAZ Girişim’e ulaşabilirsiniz.

Ücretsiz İhracat Check Up hizmetimizden yararlanın.

Yurtdışı Pazar Araştırması Yaparken Kullanabileceğiniz En İyi Araçlar
Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bu web sitesini kullanarak şunları kabul etmiş olursunuz: Veri Koruma Politikası.
Daha Fazla Bilgi Al