Giriş
Çağımızda dijital dönüşümle birlikte yazılım, mobil uygulama ve dijital oyun geliştirme alanları da hızla genişlemekte ve büyümekte. Türkiye’deki bilişim ve yazılım sektöründe faaliyet gösteren firmaların dinamizmi ve yüksek potansiyele sahip beyin gücü ile sektör, uluslararası pazarlarda önemli paylar alabilecek konumdadır. Bu bağlamda Ticaret Bakanlığı da bu sektördeki firmaların yeni yazılım projeleri ve dijital oyun geliştirme faaliyetlerinde personel desteği sağlayarak hizmet ihracatını artırmayı hedeflemektedir.
Destek Kapsamı
Bu destek, yazılım, mobil uygulama veya dijital oyun geliştiren firmaların personel istihdamına yönelik giderlerini karşılamaktadır. Firmalar, en fazla 5 personelin brüt maaşlarının %50’si oranında destek alabiliyorlar. Eğer yeni mezun mühendis istihdam ediliyorsa, bu oran % 60’a çıkmaktadır. Bu noktada, istihdam edilecek personelin mühendislik bölümlerinden mezun olması ve yabancı dil yeterliliğine sahip olması da şartlar arasındadır.
Destek, Türkiye’de faaliyet gösteren ve kuruluş tarihinden itibaren en az bir yıl geçmiş firmalar için geçerlidir. Bir yıldan az bir süre faaliyette olan bir firma destekten yararlanamaz.
Ayrıca, gerçekleşmesi gereken diğer bir koşul firmanın bir önceki yıl toplam satış gelirinin en az 1 milyon TL olmasıdır.
Şirket kuruluş süresi ve satış geliri şartlarını yerine getiren firmalar, yazılım ve dijital oyun geliştirme süreçlerinde istihdam desteğiyle önemli bir maliyet avantajı elde edebilirler.
Başvuru Süreci ve Şartları
Yazılım, mobil uygulama veya dijital oyun geliştirme desteği Ticaret Bakanlığından istihdam gerçekleştirilmeden önce ön onay alınması gereken bir başvuru süreci içermektedir. Tüm destek başvurularında olduğu gibi burada da belirli başvuru şartlarının yerine getirilmesi gerekmektedir.
Başvuru sürecinde firmanın tüm belgeleri eksiksiz şekilde hazırlaması önemlidir.
Her bir belgenin e-imza ile imzalanması zorunludur. Ön onay ve başvuru süreci aşağıdaki adımlardan oluşmaktadır:
1. Destek Yönetim Sistemi (DYS) Kaydı: Başvuru yapacak şirketlerin öncelikle Ticaret Bakanlığı Destek Yönetim Sistemi’ne (DYS) kayıt olmaları gerekmektedir. Bu kayıt işlemi için şirket bilgilerinin güncel ve eksiksiz olması önemlidir.
2. Ön Onay Başvurusu: Projede çalışacak kişilerin iş tecrübelerini ve mesleki yetkinliklerini gösterir özgeçmiş ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hizmet dökümleri gibi belgeler ön onay ,başvurusunda bulunmalıdır. Söz konusu belgeler eklenerek ve “Yazılım, Mobil Uygulama ve Dijital Oyun Geliştirme Desteği Ön Onay Başvuru Belgeleri” formu (EK-17A) doldurularak, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) üzerinden Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü’ne iletilir.
3. Ön Onay Değerlendirmesi: Genel Müdürlük, başvuruyu içerik, amaca uygunluk ve bütçe açısından değerlendirir. Gerekli görülmesi halinde, başvuru sahibi ile görüşmeler yapabilir veya ek bilgi ve belge talep edebilir. Değerlendirme sonucunda başvuru onaylanabilir, revize edilmesi istenebilir veya reddedilebilir.
4. Destek Başvurusu: Destek başvurusu ön onay alındıktan sonra ve ürünün satışa sunulmasını müteakip yapılmalıdır.
Gerekli Belgeler
Başvuru sürecinde firmaların sunması gereken bazı belgeler şunlardır:
- Dilekçe: İrtibat kurulacak kişinin bilgilerini içeren bir dilekçe hazırlanmalıdır.
- Fatura ve Dekontlar: Destek talep edilen harcamalara ilişkin faturalar sunulmalıdır. Bu faturalar açıklayıcı olmalı ve harcamalar açıkça belirtilmelidir. Banka dekontları kaşeli ve imzalı olmalıdır.
- Personel Bilgileri: İstihdam edilen personelin özgeçmişi, diplomaları ve yabancı dil yeterliliği belgeleri sunulmalıdır.
- SGK Kayıtları: İstihdam edilen personelin SGK dökümleri ve işe başlama belgeleri de başvuru sürecine dahil edilmelidir.
- Yazılım ve Oyun Örnekleri: Destek başvurusunun sonunda, geliştirilen yazılımın veya oyunun bir örneği de sunulmalıdır.
Belgeler, Hizmet İhracatçıları Birliği’nin belirttiği elektronik ortamda, Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresine iletilmelidir.
Başvuru yapılmadan önce, istihdam edilecek personel firmada daha önce çalışmamış olmalıdır. Ayrıca, istihdam edilecek mühendislerin Türkiye’deki veya YÖK tarafından denkliği kabul edilen yurt dışındaki üniversitelerden mezun olması gerekmektedir. Ayrıca yabancı dil yeterliliğini en az C seviyesinde veya eşdeğer bir belge ile kanıtlaması şartı aranmaktadır.
Mevcut uygulamada yurtdışında İngilizce eğitim veren üniversitelerden mezun personelden de yabancı dil yeterliliğini en az C seviyesinde kanıtlaması gerekmektedir. Bununla birlikte, konuya ilişkin Ticaret Bakanlığı nezdinde yakın zamanda uygulama değişikliği beklenmektedir.
Desteklenmeyen Giderler ve İstisnalar
Yazılım ve dijital oyun geliştirme desteği belirli giderler için geçerlidir. Ancak bazı kalemler bu kapsamda yer almamaktadır. Örneğin, daha önce geliştirilmiş yazılımların sürüm güncellemeleri, performans iyileştirmeleri veya hata düzeltmeleri bu destek kapsamında değerlendirilmemektedir.
Firmanın, kamu kurumlarından başka destekler alıyorsa, aynı personel için bu destekten yararlanamaz. Ancak, Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri kapsamında başka desteklerden yararlanan personel, bu destek kapsamında değerlendirilebilir. Personelin, firmada ilk kez istihdam edilmesi de diğer bir şarttır.
Başvuru Sonrası Süreç
Başvurunun onaylanmasının ardından, firmalar her üç aylık dönemde destek taleplerini iletmelidir. Geliştirme süreci tamamlandıktan sonra, tüm belgeler Hizmet İhracatçıları Birliği’ne teslim edilmelidir. Destek taleplerinin zamanında yapılması, ödemelerin hızlı bir şekilde alınmasını sağlar. Geliştirme süreci devam ederken, firmalar ara başvurular yaparak geçmiş dönem belgelerini sunabilirler.
Destek ödemeleri, yazılımın veya oyunun satışa sunulmasının ardından yapılır. Geliştirme sürecinde aylık periyotlar halinde ödeme yapılmaz. Bu nedenle, firmaların geliştirme sürecinde dikkatli planlama yapmaları önemlidir.
Destek Limitleri
Yazılım ve dijital oyun geliştirme desteği için belirlenen üst limit, her yıl Bakanlık tarafından güncellenmektedir. 2024 yılı için belirlenen destek üst limiti, personel başına yıllık brüt maaş üzerinden %50 olarak belirlenmiştir. Yeni mezun mühendis istihdamı durumunda, bu oran %60’a kadar çıkabilmektedir.
Ayrıca, destek süresi personelin istihdamından itibaren beş yıl boyunca devam edebilir.
Sonuç
Ticaret Bakanlığının Hizmet İhracatçıları Birliği’nin aracılığıyla sunduğu yazılım ve dijital oyun geliştirme desteği, firmalara büyük avantajlar sağlamaktadır.
Bu destekten yararlanarak, yeni yazılım ve oyun projelerine maliyet avantajı ile başlayabilirsiniz. Başvuru sürecinde belgelerinizi eksiksiz ve zamanında teslim ederek, destek sürecini hızlıca tamamlayabilirsiniz.
Desteklerle ilgili daha fazla bilgi almak veya başvuru sürecinde destek almak isterseniz, BAZ Girişim ile iletişime geçebilirsiniz. Ücretsiz Check Up Hizmetimiz İçin Tıklayın.